Asterix, fransk tegneseriefigur skapt av forfatteren René Goscinny (1926–77) og tegneren Albert Uderzo (f. 1927) i 1959. En av tidenes mest populære franske tegneserier, som er filmatisert mange ganger, både som tegne- og spillefilm.

Asterix (fransk Astérix) er en gallerkriger som, sammen med de andre innbyggerne i en liten landsby nordvest i det nåværende Frankrike, har stadige skjærmysler med de romerske okkupantene i år 50 f.Kr. Han er kortvokst og ganske smart, hans beste venn er Obelix (Obélix), en stor og sterk, men ikke helt intelligent person, som arbeider i et steinbrudd.

Druiden Miraculix (Panoramix) lager en styrkedrikk som gjør innbyggerne superkrefter, i stand til å kjempe mot den romerske hær ubevæpnet. Landsbyens høvding er Majestix (Abracourcix), en lubben mann som bæres rundt på et skjold. Noen av de andre innbyggerne er den ikke helt begavede sangeren og lyrespilleren Trubadurix (Assurancetourix), smeden Armamix (Cétautomatix), fiskehandleren Hermetix (Ordralfabétix) og den gamle mannen Senilix (Agecanonix). Asterix, Obelix og sistnevntes intelligente hund Idéfix drar ofte ut på reiser sammen.

Frem til Goscinnys død i 1977 ble det laget 24 Asterix-album. Siden har Uderzo laget ni album alene, og det er utgitt et album med kortere historier av begge opphavsmennene. Samtlige album er oversatt til norsk. I september 2011 kunngjorde Uderzo at han ville trekke seg tilbake, og i 2013 kom albumet Asterix hos pikterne, skrevet av Jean-Yves Ferri og tegnet av Didier Conrad, som fulgte opp med Cæsars papyrus (2015).

Det er laget åtte helaftens tegnefilmer, blant annet Astérix le Gaulois (Asterix og gallerne, 1967), Astérix et Cleopatre (Asterix og Kleopatra, 1968), Le 12 travaux d'Astérix (Asterix inntar Rom, 1976) og Astérix et les Vikings (Asterix og vikingene, 2006). Regissøren Claude Zidi laget i 1999 spillefilmen Astérix et Obélix contre César (Asterix og Obelix møter Cæsar) med Christian Clavier og Gérard Depardieu i rollene. Den er etterfulgt av tre andre spillefilmer.

En Astérix-fornøyelsespark ligger utenfor Paris.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.