Asterix

Astérix. Tegning av Albert Uderzo fra 1961 som viser Asterix i kamp med romerske legionærer. I bakgrunnen hans gode venn og kampfelle, Obelix.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Asterix er en fransk tegneseriefigur og tegneserie skapt i 1959 av forfatteren René Goscinny (1926–1977) og tegneren Albert Uderzo (1927–2020). Den er en av tidenes mest populære franske tegneserier, som er filmatisert mange ganger, både som tegne- og spillefilm.

Rollegalleriet

Asterix (fransk Astérix) er en gallerkriger som, sammen med de andre innbyggerne i en liten landsby nordvest i det nåværende Frankrike, har stadige sammenstøt med de romerske okkupantene i år 50 fvt. Han er kortvokst og ganske smart; hans beste venn er Obelix (Obélix), en stor og sterk, men ikke særlig intelligent person som arbeider i et steinbrudd.

Druiden Miraculix (Panoramix) lager en styrkedrikk som gir innbyggerne superkrefter og gjør dem i stand til å kjempe mot den romerske hær ubevæpnet. Landsbyens høvding er Majestix (Abraracourcix), en lubben mann som bæres rundt på et skjold.

Blant de andre innbyggerne er den ikke helt begavede sangeren og lyrespilleren Trubadurix (Assurancetourix), smeden Armamix (Cétautomatix), fiskehandleren Hermetix (Ordralfabétix) og den gamle mannen Senilix (Agecanonix). Asterix, Obelix og sistnevntes intelligente hund Idefix (fransk Idéfix) drar ofte ut på reiser sammen.

Etter Goscinny

Frem til Goscinnys død i 1977 ble det laget 24 Asterix-album. Siden laget Uderzo ni album alene, og det er i tillegg utgitt ett album med kortere historier av begge opphavsmennene. Samtlige album er oversatt til norsk, og i 2017 begynte en gjenutgivelse av albumserien i kronologisk rekkefølge – i stive permer, ny teksting og fargelegging, samt 16–18 sider ekstramateriale.

I september 2011 kunngjorde 86 år gamle Uderzo at han ville trekke seg tilbake, og i 2013 kom albumet Asterix hos pikterne, skrevet av Jean-Yves Ferri og tegnet av Didier Conrad, etterfulgt av Cæsars papyrus (2015) som solgte 1,6 millioner eksemplarer bare i Frankrike.

Deres tredje album, og det 37. i rekken, Italia rundt på tvers (2017) hadde et førsteopplag på fem millioner eksemplarer da det ble lansert i 20 land. I Norge ble albumet for første gang gitt ut som del av årets lansering av julehefter. Det ble også Gallerhøvdingens datter (2019), der serien i sitt 60-årsjubileum for første gang introduserte en kvinnelig helt: Adrenaline, datteren til gallerhøvdingen Vercingetorix.

Filmer og fornøyelsespark

Det er laget åtte helaftens tegnefilmer, blant annet Astérix le Gaulois (Asterix og gallerne, 1967), Astérix et Cleopatre (Asterix og Kleopatra, 1968), Les 12 travaux d'Astérix (Asterix inntar Rom, 1976) og Astérix et les Vikings (Asterix og vikingene, 2006). Regissøren Claude Zidi laget i 1999 spillefilmen Astérix et Obélix contre César (Asterix og Obelix møter Cæsar) med Christian Clavier og Gérard Depardieu i hovedrollene. Den er etterfulgt av tre andre spillefilmer.

Fornøyelsesparken Parc Astérix ligger i Plailly, om lag 30 kilometer nord for Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg