Abubakar Balewa

Faktaboks

Abubakar Balewa
Abubakar Tafawa Balewa
Uttale
balˈewa
Født
desember 1912, Tafawa Balewa Town, Bauchi
Død
15. januar 1966

Artikkelstart

Abubakar Balewa, nigeriansk politiker som var sentral i frigjøringskampen fra den britiske kolonimakten, og som ble den første statsministeren i Nigeria etter frigjøringen i 1960.

Bakgrunn

Balewa ble født i byen Tafawa Balewa, i det som er dagens delstat Bauchi i nord-Nigeria. Han var utdannet lærer, blant annet fra University of London (1933).

Han var først lærer i hjembyen sin, før han jobbet med utdanning i provinsadministrasjonen. Balewa utgav den historiske romanen Shaihu Umar (1955), en filosofisk bok med et perspektiv fra det muslimske Nord-Nigeria på slavehistorien.

Politisk

Abubakar Balewa hadde en rekke politiske posisjoner i den nigerianske regjeringen under og etter det britiske kolonistyret.

Balewa ble valgt inn i det nasjonale parlamentet i 1947. I 1949 var han med å grunnlegge Folkekongressen for Nord-Nigeria (Northern People's Congress). Han ble parlamentarisk leder. Partiet ble politisk dominerende i nord. Ved valget i 1959 dominerte partiet også nasjonalt, og Balewa ble utpekt til føderal statsminister.

I 1960 ble Abubakar Balewa den første statsministeren i et fritt Nigeria. Den første nigeriansk republikken (1960–1966) var preget av uro og sterke regionale motsetninger blant de folkevalgte. Noen beskriver ham som en statsminister med moderate synspunkter og en samlende skikkelse som holdt parlamentet sammen.

Anklager om favorisering av Nord-Nigeria gjorde ham til mål for det første statskuppet i Nigeria i januar 1966 som gjorde slutt på det sivile styret. Balewa ble bortført og drept av kuppmakerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Denne artikkelen bør etter min mening hete Abubakar Balewa (engelsk wikipedia har Abubakar Tafawa Balewa). Alhaji og Sir er titler, og bør ikke stå i artikkelens tittel. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg