ADP-reseptorantagonister er blodplatehemmende legemidler som hindrer at blodplatene klumper seg sammen. Dette gir en antitrombotisk effekt.

ADP-antagonister brukes blant annet sammen med acetylsalisylsyre for behandling av koronar hjertesykdom, spesielt etter innlegging av stenter.

Virkningsmekanisme

ADP-reseptorantagonister blokkerer G-koblede P2Y12-reseptorer på blodplater som fører til at ADP ikke kan binde seg på disse reseptorene. Dermed blir ikke adenylylsyklase aktivert og dannelsen av cAMP bremses. Dette fører til at blodplatene ikke aktiveres og ikke klumper seg sammen.

Preparater

Klopidogrel og prasugrel er prodrugs som må aktiveres i leveren. Disse gir irreversibel blokkade av P2Y12-reseptorer på blodplatene.

Tikagrelor er en reversibel ADP-antagonist og er ikke et prodrug. Effekten er avhengig av plasmakonsentrasjonen i motsetning til klopidogrel og prasugrel.

Bivirkninger

Blødninger er den vanligste bivirkningen og risikoen er påvirket blant annet av pasientens alder, andre samtidige sykdommer og samtidig bruk av andre legemidler som virker på blodets koagulering. Ved bruk sammen med acetylsalisylsyre oppnås dobbel platehemming, men også større sjanse for blødning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg