Faktaboks

Lars Brandstrup
Født
13. april 1913, Horten (nå Borre), Vestfold
Død
25. januar 1997, Moss, Østfold
Virke
Galleridirektør
Familie
Foreldre: Baker- og konditormester Niels Brandstrup (1865–1943) og Asta Beck (1874–1955). Gift 3.9.1941 med Ellen Margrethe Brendstrup (30.8.1918–), datter av kjøpmann Otto Brendstrup (1884–1971) og Hilma Jørgensen (1883–1971).

Lars Brandstrup var en pioner innen norsk og nordisk kunstformidling. Han brøt gamle barrierer mellom billedkunsten og det publikum som tradisjonelt ikke frekventerte gallerier. Han var radikal i måten å drive galleri på, og ytterst liberal når det gjaldt å la publikum få oppleve nye kunstneriske uttrykksformer.

Brandstrup var født i Norge, men da han var seks år gammel flyttet familien til Danmark, der han tidlig peilet seg inn på en journalistisk karriere. I unge år var han kunstskribent i Vendsyssel Tidende, og 1941–46 redaktør og utgiver av Ungdom i dag. En tid var han også pressesekretær i Kunstnersammenslutningen Kammeraterne og ungdomsskribent i Politiken.

Under den tyske okkupasjon ble Brandstrup grepet av ideene om å skape internasjonal fred gjennom vennskap og forståelse mellom ungdom i alle land, og 1945 gikk han aktivt inn i den danske avdeling av World Friendship Association. 1947 ble han sendt til Norge for å bistå i oppbyggingen av organisasjonen her, og 1950 flyttet han hit. Han slo seg ned i Moss, og etter noen år med annen virksomhet begynte han sammen med sin bror Niels å selge kunst i en gammel fabrikkbygning i Fossen 15. 1966 etablerte han der Galleri F 15. Året etter blåste taket av fabrikken, hvilket førte til at Lars Brandstrup tok det mest revolusjonerende skritt i sitt liv som kunstformidler: Han flyttet galleriet til den ledige hovedbygning på Alby gård ute på Jeløy, flere kilometer fra byens sentrum. Moss kommune hadde noen år tidligere kjøpt denne storgården med park, skog og strand. Mange hevdet at det ville bety døden for Galleri F 15 å flytte det så langt vekk fra byens sentrum, men Lars Brandstrup mente noe annet: “Folket vil komme til kunsten, hvis vi viser kunst som engasjerer folket!”

Og det nye galleriet ble en braksuksess. Med bror Niels som trofast partner og med deres koner Ellen og Agnete på kjøkkenet, drev Lars Brandstrup Galleri F 15 frem til en institusjon dit titusener av mennesker søkte for å oppleve kunst og natur, landskap, kultur og Alby-kringle i attraktiv forening. Han var den ustoppelig kreative drivkraft bak det som gjorde Alby til et billedkunstens folkehjem. Familier med barnevogn og bestemor kombinerte turer i Albyskogen med kunstopplevelser i den staselige hovedbygningen – der utstillingene kunne være ikke bare engasjerende, men ofte direkte provoserende. Brandstrup inviterte også til debatter, seminarer og konserter i forbindelse med utstillingene.

Galleri F 15 fikk snart ry som en grensesprengende kulturinstitusjon, sterkt preget av Lars Brandstrups sterke forankring i det nordiske. Kunstnere og kritikere fra hele Norden kom til Alby for å være med på det som skjedde der. Brandstrup utgav også bladet F 15 Kontakt, der han selv var både journalist, redaktør og typograf. I over 20 år ledet han Galleri F 15 på Alby. Da han i en alder av 72 år ble pensjonert ved Galleri F 15, startet han sammen med sin sønn Kim Galleri Brandstrup i Moss. Han tok også initiativ til kunstnergruppen Polaris, som presenterte bildende kunst fra de nordiske land ute i Europa.

For sin innsats for norsk og nordisk kunst ble Lars Brandstrup hedret med ridderkorset av St. Olavs Orden, Nordstjärneorden og Dannebrogordenen. Han mottok også Norsk kulturråds ærespris, Østfold fylkes kulturpris og Moss bys kulturpris.

Kilder og litteratur

  • Festskrift til Lars Brandstrup, Moss 1991
  • klipp i arkivet i Moss Avis

Portretter m.m.

    Kunstneriske portretter

  • Byste av Nils Aas; Galleri F 15, Alby gård, Moss