Ælfthryth

Faktaboks

Ælfthryth

Elfrida, Alfrida, Elfthryth

Død
1000, Wherwell, Hampshire
dødsåret er omtrentlig

Artikkelstart

Ælfthryth var dronning av England og hustru av Edgar den Fredsommelige. Hun var mor til den engelske kongen Ethelred den rådville. Da Edgar døde i 975, var det Ælfthryths stesønn Edvard Martyren som arvet kongedømmet. Han ble drept i 978. Senere historikere hevdet det var Ælfthryth som fikk i stand drapet, og en historiker skriver at det sågar var Ælftryth selv som drepte kongen.

Sønnen Ethelred besteg deretter tronen. Som enkedronning hadde Ælfthryth betydelig innflytelse på den unge sønnen, og fungerte kanskje som regent. Ælfthryth er også kjent for å ha grunnlagt og donert store midler til klostre i Peterborough og Ely. Hun tok kontroll over nonneklostrene i Barking og Wherwell, og tilbrakte spesielt mye tid i Wherwell, hvor hun døde 17. november i enten året 999, 1000 eller 1001.

Ettermæle

Ælfthryths tilknytning til drapet på Edvard Martyren er vanskelig å avskrive, men senere historikere overdrev hennes påståtte ondskap med litterær glød. I historieverker og helgenfortellinger fra 1100- og 1200-tallet blir derfor Ælfthryth framstilt som en seksuelt umettelig heks, som forsøker å lokke kirkens menn til sengs med demonisk magi, og dreper dem som ikke lar seg forføre. Liber Eliensis fra Ely inneholder kanskje den mest fantasifulle beskrivelsen av dronningen. Historikere som William av Malmesbury mente også at Ælfthryths drap på Edvard førte til de danske og normanniske invasjonene av England på 1000-tallet, som Guds straffedom.

Demoniseringen av Ælfthryth viser i stor grad samtidens negative syn på mektige kvinner, og dronningen ble framholdt som et eksempel på total moralsk fordervelse som senere tids aristokrater kunne lære av.

Litteratur

Originalkilder

  • Barlow, F. red. (1992) The Life of King Edward who Rests at Westminster. Oxford: Clarendon Press.
  • Blake, E.O. red. (1962) Liber Eliensis. London: Camden Society.
  • Mynors. R.M red. (1995) William of Malemsbury, Gesta Regum Anglorum = The History of the English Kings. Oxford: Clarendon Press.

Sekundærlitteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg