KOLS

KOLS, samlebetegnelse på sykdommer som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). Sykdommer som faller inn under betegnelsen kronisk obstruktiv lungesykdom, er kronisk astmatisk bronkitt og emfysem. Også astma er en obstruktivlungesykdom, men pasienter med astma har til tider nesten normal lungefunksjon. Pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom har aldri normal lungefunksjon.

Årsaker. Røyking er hovedårsaken til utvikling av kronisk obstruktiv lungesykdom. Sykdommen utvikler seg raskere hos pasienter som fortsetter å røyke. Andre årsaker kan være forurensning i arbeidsmiljøet eller medfødt tendens til emfysemutvikling.

Symptomene på KOLS begynner med flere år med hoste og økt slimproduksjon (kronisk bronkitt), og tung pust ved fysiske anstrengelser. Symptomene forverres i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Kulde, rått vær og sterke lukter fører også til økt pustebesvær. Diagnosen kronisk obstruktiv lungesykdom stilles ved hjelp av lungefunksjonsmålinger (spirometri).

Behandling. I stor grad brukes de samme medikamentene som til astmatikere. Inhalasjon av medikamenter som utvider bronkiene (bronkodilatatorer), har effekt hos mange pasienter. I tillegg brukes inhalasjonsbehandling med kortisonlignende preparater og andre medisiner. Pasienter som har utviklet respirasjonssvikt med lavt oksygeninnhold i blodet, behandles ofte med oksygentilførsel i hjemmet. Enkelte ganger er respiratorbehandling nødvendig.

Utbredelse. I overkant av 5 % av Norges voksne befolkning lider av kronisk obstruktiv lungesykdom. Forekomsten tiltar med økende alder, og er den samme hos kvinner og menn.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Det er gjort 1 revisjoner og har kommet 1 forbedringsforslag.

Funnet en feil? Foreslå endringer

Fagansvarlig for Lungemedisin

Ole Henning Skjønsberg Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.