Vannbrems er en form for hydraulisk kobling som er utformet med tanke på å absorbere mekanisk energi. Den består av en turbin eller et pumpehjul montert i et tett kammer fullt av vann. Turbinen er konstruert slik at når den roterer vil turbulens og friksjon mot vannet bremse rotasjonen hvorved rotasjonsenergien overføres til vannet som varmeenergi.

En vannbrems har flere anvendelser. For eksempel er vannbrems mye brukt til å måle ytelsen til en motor. Gjennom en roterende aksel overføres motorens ytelse til vannbremsen. Temperaturendringen i vannet blir da et mål på hvor mye energi som er overført. 

Formålet kan også være ren varmeproduksjon. For eksempel kan rotasjonsenergien i en vindturbin påtrykkes en vannbrems, og når energien overføres til vannet, produseres varmtvann. Vannbremsen vil da samtidig på en enkel måte regulere vindturbinens rotasjon uten bruk av elektrisk generator.

Vannbrems kan også utformes slik at den bremser vannstrømmen i et rør. I en slik versjon kan vannbremsen brukes til å regulere utgående vannmengde fra et basseng eller magasin slik at man oppnår et konstant gjennomløp av vann uavhengig av hvor høyt trykket er.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.