Muskel-venepumpen

Venene i armene og beina har klaffer som hindrer tilbakestrømming av blod. Muskelsammentrekning gjennom vanlig aktivitet vil trykke på utsiden av venene og verker som en pumpe.

Av /Shutterstock.

Muskel-venepumpen er det trykket som den tverrstripete muskulaturens sammentrekninger påvirker blodstrømmen i venene med. Siden venene ikke har puls, vil muskelsammentrekningene forårsake en forflytning av det venøse blodet i retning mot hjertet, noe som bestemmes av veneklaffene – i noen grad også av trykkgradienten ved venenes økende lumen. Effekten av muskel-venepumpen er langt større for de dypereliggende venene enn de overflatiske hudvenene.

Man har ment at også de små og mellomstore venenes løp sammen med arteriene – som regel to vener og én arterie, omgitt av en bindevevsskjede – vil kunne bidra til å skape en viss pumpeeffekt ved at arteriens pulsbølge overføres som et trykk mot de to venene. Likevel synes dette å ha mindre betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg