Miniatyrhunder, kalles gjerne toyhunder eller også skjødehunder. Dette er fordi de er så små at de kan ligge i skjødet, det vil si fanget. De fleste er samlet i en egen gruppe 9, selskapshunder, på utstillinger.

Miniatyrhunder skal per definisjon veie mindre enn 5 kg, som også er det formelle kriteriet for å betegne en hund eller hunderase som toyhund.

De fleste slike miniatyrhunder er rene selskapshunder, men enkelte er også godt egnet som jakthunder eller til andre praktiske formål.

I noen tilfeller er en toyhund bare en liten utgave an en av rasene med mer ordinær størrelse. Dette finner en for eksempel med puddel, hvor en også har toypuddel. Samtidig finnes det også mange toyhundraser som ikke har noe motsvar i større størrelser, som for eksempel chihuahuaen.

Det finnes også enda mindre hundreraser som i hovedsak har blitt avlet frem siden årtusenskiftet. Disse hundene veier ofte helt ned i 1 kg som voksne, og omtales som tekopphunder. Tekopphunder er avlet frem ved å pare de minste av miniatyrhundene med hverandre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.