Maya er et uttrykk i hinduistisk religion og filosofi som betyr 'blendverk', 'illusjon'. I vedisk religion var maya navnet på gudenes magiske krefter, men i det senere innflytelsesrike indiske filosofiske systemet advaita vedanta, betyr maya at den empiriske verden er en illusjon. Den empiriske verden er en illusjon i den betydning at den ikke er virkelig i absolutt forstand, men den er heller ikke helt uvirkelig slik som en luftspeiling eller drøm er. Verden er virkelig i praktisk forstand når vi er fanget i den, men er i ytterste forstand en illusjon fordi den oppheves ved en erkjennelse av alle tings enhet med verdenssjelen, brahman, ifølge advaita vedanta.

Faktaboks

Uttale
mˈaya

En vanlig feiltakelse i flere vestlige retninger påvirket av hinduistisk tankegods slik som new age, er troen om at maya preger hinduismen generelt. I de fleste hinduistiske religiøse tankesystemer er ikke virkeligheten egentlig en illusjon, men er enten guds lek, lila, eller verden er et produkt av flere virkelige materielle substanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg