Livmorhalsen er den nedre, smalere tredjedelen av livmoren som rager ned i skjedens bakre del. Den er bygget som et rør av glatt muskulatur. Innvendig er den kledd med slimhinne.

Faktaboks

Også kjent som

cervix uteri

Oppbygning

Livmorhalsen deles i tre deler.

Portio vaginalis

Portio vaginalis (eller bare portio) er den nederste delen av livmorhalsen. Denne står i direkte kontakt med skjeden (vagina) og er synlig ved gynekologisk undersøkelse. Denne synlige delen av livmorhalsen kalles gjerne ektocervix.

Midt på portio er inngangen (ostium uteri) til livmorkanalen (canalis cervicis). Inngangen danner en jevnt rund grop hos kvinner som ikke har født barn (nullipara), men blir tverrspaltet etter én eller flere fødsler. Åpningen er bare rundt en millimeter stor og deler portio i en fremre og en bakre mormunnleppe (labium anterius & posterius). Overflaten er glatt og kledd med flerlaget plateepitel.

Portio supravaginalis

Portio supravaginalis er den delen som ligger over skjeden og portio, og som har feste i bekkenbunnens bindevev (parametrium). Den kalles også endocervix.

Her har livmorkanalen et uregelmessig, tykt sylinderepitel med slimproduserende kjertler. Den sekretoriske delen forandrer seg gjennom menstruasjonssyklus: Slimet blir tynnere og mer vanndig nær eggløsningen, og muliggjør passasje for eventuelle sædceller. Slimet danner ellers en propp som lukker mormunnåpnngen og beskytter mot inntrengende bakterier.

Isthmus uteri

Isthmus uteri er den trange øverste delen av livmorhalsen som danner overgangen til livmorhulen (cavum uteri).

Klinikk

Mormunnen (ektocervix) har stor klinisk betydning ved gynekologiske undersøkelser. Grensen mellom den slimhinnen i skjeden og livmorhalsen varierer, idet den i kjønnsmoden alder kan forskyves utover mot skjeden. På denne måten kommer noe av den indre, ofte rødfargete slimhinnen fra livmorhalsen til syne over portio (erytroplaki). Dette omtales noen ganger feilaktig som «sår på livmoren».

Undersøkelse av portio kan vise tidlige tegn på livmorhalskreft. Cervix dreneres lymfatisk av nodi lymphatici externi, interni & communes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg