Likundersøkelse er et likskue eller en obduksjon som er foretatt av en lege.

Faktaboks

Også kjent som
sakkyndig

Den skal foretas når det er grunn til mistanke om at noens død er forvoldt ved en straffbar handling, jamfør straffeprosesslovens § 228. Det samme kan gjøres også ellers når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever sakkyndig likundersøkelse. I påtaleinstruksens kapittel 13 er det gitt nærmere regler om når likundersøkelse bør foretas; blant annet ved ulykkestilfeller, selvmord og ellers ved plutselig og uventet død.

Etter en lovendring 24. juni 2011 for å styrke barns rettsstilling, skal etterforskning også iverksettes der et barn under 18 år dør uventet og plutselig, jamfør straffeprosesslovens paragraf 224, selv om det ikke er konkret mistanke om straffbart forhold.

Det er politiet som skal påse at likundersøkelse finner sted.

Sakkyndig likundersøkelse bør foretas som obduksjon med mindre likskue antas tilstrekkelig. Obduksjon foretas vanligvis av sakkyndige ved et rettsmedisinsk institutt, men i enkelte tilfeller av patologer ved større regionsykehus. Likskue foretas også av leger uten spesialistkompetanse i rettsmedisin eller patologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg