Likundersøkelse, likskue eller obduksjon foretatt av lege. Skal foretas når det er grunn til mistanke om at noens død er forvoldt ved en straffbar handling, jfr straffeprosessloven § 228. Det samme kan gjøres også ellers når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever sakkyndig likundersøkelse. I påtaleinstruksens kap. 13 er det gitt nærmere regler om når likundersøkelse bør foretas, således bl.a. ved ulykkestilfeller, selvmord og ellers ved plutselig og uventet død.

Etter en lovendring 24. juni 2011 for å styrke barns rettsstilling , skal etterforskning også iverksettes der et barn under 18 år dør uventet og plutselig, jfr strpl § 224, selv om det ikke er konkret mistanke om straffbart forhold.

Det er politiet som skal påse at likundersøkelse finner sted.

Sakkyndig likundersøkelse bør foretas som obduksjon med mindre likskue antas tilstrekkelig. Obduksjon foretas vanligvis av sakkyndige ved et rettsmedisinsk institutt, men i enkelte tilfeller av patologer ved større regionsykehus. Likskue foretas også av leger uten spesialistkompetanse i rettsmedisin eller patologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.