Kalkulator, mekanisk eller elektronisk regnemaskin som utfører i hvert fall de enkle regnearter, men uten datamaskinens evne til automatisk gjennomføring av store, sammenhengende oppgaver hvor større tallmaterialer inngår.

Mikroelektronikken har revolusjonert kalkulatorteknikken. Lommekalkulatorer som inneholder mikroprosessorer og datalagringsenheter, «hukommelse», gir bedre programmeringsmuligheter og kapasitet enn de første datamaskinene. Spesielle kalkulatorutgaver utformes f.eks. for skolebruk, forretnings- eller ingeniørmessige beregninger, og kan kombineres f.eks. med vekker- og armbåndsur. Kalkulatorer har tastatur med siffer- og funksjonstaster, et siffertablå hvor inntastede verdier og resultater vises ved lysdioder eller flytende krystaller. Mange kalkulatorer har mulighet for å vise resultater grafisk, og de kan ha tilknyttet utstyr for utskrift på papir.

Lave priser gjorde elektroniske kalkulatorer til allemannseie fra 1970-årene, og på få år fortrengte de regnestav, logaritmetabeller og mekaniske eller elektromekaniske bordregnemaskiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.