Innfelt lys

Innfelt lys med en vanlig lyspære.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Innfelt lys er en lyskilde som er installert i et åpent, ofte sirkulært hulrom i taket. På den måten vil lyset stråle i en nedadgående retning, og selve lyskilden blir mindre iøynefallende. Denne form for belysning er også kjent under det engelske navnet downlight.

Lysstrålen som avgis, kan variere fra å stråle bredt til å være mer konsentrert. Formålet er, eventuelt sammen med andre lyskilder, å bidra til en generell belysning av et rom. Innfelt lys skiller seg dermed fra spotlight, som utelukkende er designet for å fremheve et særskilt motiv ved å konsentrere lysstrålen til å belyse et mindre område.

De første innfelte lys kom på markedet i begynnelsen av 1950-årene. Fordelen med denne form for belysning er at den kan fremstå som en interiørmessig gunstig løsning ved at lysarmaturen til dels skjules og tar mindre plass. På den annen side er en belysning med innfelte lys lite fleksibelt ved at det er en permanent installasjon som ikke kan flyttes på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg