Hvite sertifikater er et virkemiddel for energieffektivisering. Det er basert på at enkelte aktører, normalt kraftleverandører eller nettselskap, av myndighetene får et krav på seg om å iverksette årlige sparetiltak tilsvarende en viss prosent av sin totale energileveranse. Sertifikatene utstedes av en uavhengig tredjepart og hvert sertifikat representerer en gitt mengde energi angitt i kWh, som i hovedsak beregnes ut fra en standardliste.

Faktaboks

Også kjent som
energisparebevis

Den forpliktede aktøren må selv være aktiv med å skaffe seg sertifikater. Det kan han gjøre ved å tilby energieffektiviseringstjenester selv, eller ved å kjøpe sertifikater fra en tredjepart som også utfører energieffektiviseringstjenester. Sertifikatene kan siden handles mellom de ulike sertifikatpliktige aktørene.

Et hvitt sertifikatmarked vil i seg selv være kostnadseffektivt ved at de mest effektive sparetiltakene utvilsomt vil bli iverksatt først.

Til forskjell fra grønne sertifikater, som skal stimulere til økt produksjon av fornybar energi, vil hvite sertifikater stimulere til økt energieffektivisering i sluttbrukermarkedet.

Systemet med hvite sertifikater er innført i flere land i EU, men er så langt ikke tatt i bruk i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg