halsnervefletningen

Artikkelstart

Halsnervefletningen, plexus cervicalis, er et flettverk av nerver på halsen som delvis går over i hverandre og dannes av fremre grener (rami anteriores) av de cervikale spinalnervene C1–C4. Fletningen oppstår mellom øvre del av den fremre og midtre trappemuskelen (musculus scalenus anterior & medius), og brer seg oppover, nedover og fremover på halsen.

Faktaboks

Også kjent som

latin plexus cervicalis

Halsnervefletningen sender ut både sensoriske og motoriske fibre. Sensorisk innerverer den huden på halsen, idet den sender ut nerver fra et relativt avgrenset område (Erbs punkt) bak den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus), i høyde med tredje halsvirvel. Motorisk innerverer den musklene på halsen under tungebenet (os hyoideum), delvis også den skrå halsmuskelen og kappemuskelen (musculus trapezius), idet de mottar grener fra en nervesløyfe (ansa cervicalis) mellom første og andre cervikale spinalnerve. Dessuten innerverer halsnervefletningen mellomgulvet (diaphragma) motorisk og delvis sensorisk gjennom mellomgulvnerven (nervus phrenicus) fra C3–C4. Nerven går ut langs baksiden av fremre trappemuskel og ned til bunnen av brysthulen.

Klinisk er dette av betydning, idet en ryggmargsskade med tverrsnittslammelse under dette nivået ikke vil påvirke respirasjonsevnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg