gebusi

Gebusi, bibo, folkegruppe i Papua Ny-Guinea, i regnskogslavlandet omkring Nomad River i vestprovinsen. Språket er papuansk. Den første vestlige kontakten fant sted i 1962.

Faktaboks

uttale:
gebˈusi

Gebusi teller ca. 450 mennesker, og er hagebrukere. Dietten består hovedsakelig av bananer og sago, med innslag av nøtter, larver, fisk og fugleegg. Tuberkulose, influensa og feilernæring har lenge holdt folketallet nede.

Befolkningen er organisert i navngitte, jordeiende klaner som regner slektskap på farssiden, men folk bor svært spredt og ofte utenfor sin klans område. Ekteskap mellom medlemmer av samme klan er forbudt, og det er vanlig at menn fra ulike klaner gifter seg med hverandres søstre. Menn og kvinner bor i samme langhus, men i hver sine avdelinger. Forholdet mellom kjønnene preges til en viss grad av mennenes frykt for kvinnenes forurensende menstruasjonsblod, men i langt mindre grad enn blant andre Ny Guinea-folk.

Misjonærer begynte å arbeide i området i midten av 1980-årene. Den tradisjonelle religionen, som omfatter troen på tallrike ånder og vissheten om at trolldom er vanlig, står sterkt. Inntil nylig ble mennesker som ble funnet skyldig i trolldom, henrettet, kokt med sago og spist, men denne skikken er nå forlatt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg