1. Stillingen før hvit flytter bonden sin.
2. Hvit spiller bonden fra d2 til d4.
Svart bonde på e4 slår hvits bonde som stod på d4. Siden det er et en passant-slag, havner svarts bonde på d3.

En passant er et spesialtrekk i sjakk som man kun kan utføre med en bonde. Det er et av de mest sjeldne trekkene som spilles, men det er allikevel ikke uvanlig å se det i sjakkpartier på de fleste nivåer. En passant er en av de siste regelendringene i sjakk. Da man på 1500-tallet bestemte at bønder fra startfeltet sitt skal kunne velge mellom å flytte ett eller to felt frem i sitt første trekk, så trengte man en ny regel for å gi motstanderen en sjanse til å slå bønder som flyttet rett forbi ens egne bønder.

Faktaboks

Uttale
ã pasˈã, norsk uttale ang pass'ang
Etymologi
fransk ‘i forbifarten’

En passant kan kun spilles rett etter at motstanderen har flyttet en bonde to felt. Man slår bonden som om den har flyttet kun ett felt. En passant er det eneste trekket der brikken som slår ikke lander på feltet til brikken som ble slått. Det er ikke mulig å spare en passant-trekket til senere i partiet. En passant kan skje i alle faser av partiet. Det er også mye brukt i løsningen i ulike sjakkoppgaver, spesielt i retrogradoppgaver, siden det er lett å glemme at det er en mulighet.

Eksemplet som er illustrert i diagrammene i margen viser:

  1. Stillingen før hvit flytter bonden sin.
  2. Hvit flytter bonde fra d2 til d4; Notert som 1.d4.
  3. Svart sin bonde på e4 slår hvits bonde og lander på d3; Notert som 1...exd3 ep

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg