Elektrisk energiomforming er omforming av et sett av verdier for elektrisk strøm, spenning og frekvens til et annet sett av verdier for de samme størrelser.

Med en transformator kan en vekselspenning omformes fra én verdi på inngangen, til en annen verdi på utgangen. Transformatoren kan bare benyttes på vekselstrøm og frekvensen vil alltid være den samme på utgangen (sekundærsiden) som på inngangen (primærsiden).

For omforming fra vekselstrøm med en bestemt frekvens til en vekselstrøm med annen frekvens benyttes frekvensomformere. For omforming fra vekselstrøm til likestrøm benyttes likerettere, og for omforming fra likestrøm til vekselstrøm benyttes vekselrettere. I alle elektriske apparater hvor omforming av frekvensen inngår, bruker man i dag kraftelektronikk, hvor krafthalvlederen er den sentrale komponenten.

Karakteristisk for all energiomforming er at effekten teoretisk sett ikke påvirkes av omformingen. Men i praksis medfører all energiomforming varmetap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg