Anniken Huitfeldt
Anniken Huitfeldt er valgt inn på Stortinget som distriktsrepresentant for Akershus. Hun representerer Arbeiderpartiet og leder utenriks- og forsvarskomiteen.
Av /NTB.

Distriktsrepresentant er en stortingsrepresentant som er valgt fra et valgdistrikt. Distriktsrepresentanter fordeles etter hvor mange stemmer partiet får i fylket. Det velges i alt 150 distriktsrepresentanter. Det velges i tillegg 19 utjevningsmandater, slik at det blir 169 stortingsrepresentanter til sammen.

Faktaboks

Også kjent som

distriktsmandat

Samtlige distriktsrepresentanter velges fra de lister som partiene stiller i det enkelte fylke. Antallet representanter varierer fra fylke til fylke ut fra en beregning basert på folketallet i fylket og fylkets areal.

Beregningen foretas hvert åttende år, se Grunnlovens § 57. Nærmere regler fins i valgloven av 28. juni 2002 kapittel 11.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg