dagsbot

Artikkelstart

En straffereaksjon på bot, der størrelsen av boten er knyttet direkte til din inntekt brutt ned på daglig beløp.

I Sverige, Finland og flere andre land idømmes bøtestraff som regel i form av et nærmere angitt antall dagsbøter. Den enkelte dagsbot fastsettes under hensyn til den skyldiges månedsinntekt, omsorgsforpliktelser og formue, mens antallet dagsbøter bestemmes etter grovheten av lovovertredelsen.

I Sverige varierer dagsboten mellom 50-1000 kroner, og det laveste bøtebeløpet er 750 kroner. En straff av 10 dagsbøter svarer for eksempel til en bot på 5000 kr når den enkelte dagsbot ansettes til 500 kr.

Det samme formål – at straffen skal ramme den rike og fattige like hardt – er i norsk rett søkt tilgodesett ved bestemmelsen i strl. § 27 om at det når bot idømmes, ikke bare skal tas hensyn til det straffbare forhold, men også til den dømtes formuesforhold og til hva han etter sine livsforhold antas å kunne utrede. I Norge gjelder dette derimot ikke ved såkalte masseovertredelser som trafikklovbrudd, tollovbrudd m.v. der det er bestemt et fast bøtebeløp knyttet til overtredelsen uansett hvilken økonomisk situasjon lovbryteren er i. Boten for å kjøre på rødt lys eller for fort, blir den samme uansett hvor god råd sjåføren har.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg