Bortvisning er utelukkelse fra undervisningen av elev som har vist dårlig oppførsel, eller som i alvorlig grad har forsømt sine plikter.

Opplæringslovens § 2 punkt 9 fastsetter at kommunen skal gi forskrifter om ordensreglement for den enkelte grunnskole. Bortvisning kan nyttes for inntil 3 dager for elever på ungdomstrinnet. Elever i 1.-7. klassetrinn kan vises bort for enkelttimer eller for resten av dagen. Rektor tar avgjørelsen etter samråd med lærerne til eleven.

I den videregående skolen kan en elev vises bort fra skolen av rektor for inntil fem dager for alvorlig eller gjentatte brudd på ordensreglementet. Når en elev gjentatte ganger har vist en oppførsel som i alvorlig grad går ut over orden og arbeidsro i skolen, eller i alvorlig grad har forsømt sine plikter, kan eleven vises bort fra resten av det kurset han har begynt på. I et slikt tilfelle kan eleven også miste retten til videregående opplæring.

I lov om universiteter og høgskoler av 1995 skjelnes det mellom bortvisning og utestenging. Styret for institusjonen kan med 2/3 flertall bortvise student fra nærmere bestemte områder ved institusjonen for inntil ett år for oppførsel som virker grovt forstyrrende for medstudenters arbeid eller for virksomheten ved institusjonen ellers. Vedtak om bortvisning kan påklages til departementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg