Knokkel.

Knokkel. Lang rørknokkel (lårben). Den øverste delen av knokkelen er vist i lengdesnitt, slik at man ser diafysens kompakte knokkelvev og epifysens svampete knokkelvev. Diafysens marghule inneholder gul benmarg, og maskene mellom epifysens knokkellameller er fylt ut av rød benmarg. Knokkelcellene forsynes med blod fra en arterie som går opp gjennom marghulen.

Av /KF-arkiv ※.

Beinmargen er et av kroppens største organer og ligger i knokkelens indre marghule, mellom de tynne beinspilene (trabekler) i beinets svampsubstans (substantia spongiosa). Den består av bloddannende vev, fett og bindevev.

Faktaboks

Også kjent som
medulla ossium

Rød beinmarg

I det sentrale skjelettet (skallen, nakken og ryggvirvlene, hoftebeinet, ribbeina og brystbeinet) er beinmargen rød fordi den her har mye bloddannende vev. De røde blodcellene i beinmargen, samt den rike forekomsten av blodårer, gir det røde utseendet.

Den røde beinmargen er det viktigste bloddannende organet. Blodstamcellene finner man her. De gir opphav til produksjon av blodceller (hematopoiesen). Omtrent en fjerdedel av cellene utvikler seg til røde blodceller, resten til hvite blodceller (granulocytter, lymfocytter og monocytter) og blodplater.

De røde cellene, granulocyttene og blodplatene er ferdige til å fungere når de slippes ut fra margen, mens lymfocyttene må innom sekundært lymfoid vev i kroppen for å modnes ytterligere. For lymfocyttene utgjør beinmargen og thymus de primære lymfoide organene. Mens lymfeknuter, milt og lymfatisk vev i slimhinnene utgjør sekundære lymfoide organer.

Blod-marg barrieren

Først når blodcellene er ferdige slippes de ut i blodet. De må da passerer blod-marg barrieren, og dette skjer ved at de får antigener på overflaten som binder dem til blodåreveggen (sinusoidene) i beinmargen slik at de deretter kan gå videre ut i sirkulasjonen. Ved beinmargssykdommer kan barrieren bli brutt, og umodne celler slipper ut i blodet. Dette kalles leukoerytroblastisk blodbilde.

Utvikling

Tidlig i fosterlivet foregår hematopoiesen i leveren, samt noe i milten. Etter hvert som skjelettet modnes, overtas hematopoiesen gradvis av beinmargen. Hos småbarn er hele beinmargen rød og bloddannende, siden hele rørknokkelen inneholder svampaktig (spongiøs) beinsubstans, i motsetning til hos voksne og eldre, som bare har svampsubstans i leddendene (epifysene) av rørknoklene. Med alderen avtar bloddannelsen i beinmargen, og den blir gradvis erstattet av fett (gul beinmarg) i rørknoklenes midtparti (diafyser). Mengden rød beinmarg kan likevel tilta igjen dersom kravet til produksjon øker.

Beinmargssykdommer

All blodkreft oppstår i beinmargen, som alle leukemiene, de myeloproliferative sykdommene, myelodysplastisk syndrom og myelomatose. Også noen lymfekreftformer har sitt opphav i beinmargen, for eksempel hårcelleleukemi og Waldenstrøms makroglobulinemi.

Hvis beinmargen blir utsatt for høye doser radioaktiv stråling, vil de bloddannende cellene dø og erstattes av bindevev slik at den bloddannende funksjonen utslettes. Men for at dette skal resultere i lave blodverdier må store områder av beinmargen bestråles.

Aplastisk anemi er en sjelden sykdom der blodstamcellene angripes av kroppens eget immunforsvar. Da vil den røde beinmargen erstattes med gul beinmarg, og beinmargssvikt vil oppstå. Man vil da finne lave nivåer av røde og hvite celler i blodet, samt blodplater. Tilstanden behandles med legemidler som demper T-cellene, fordi det er disse som står for angrepet mot stamcellene.

Ved underernæring vil man tære på beinmargsfettet, som blir erstattet med et gelatinøst materiale. Dette vil igjen kunne gå utover den røde beinmargen slik at det lages færre blodceller enn normalt. Dette forklarer hvorfor det er normalt med lave verdier av røde og hvite celler ved anoreksi.

Undersøkelse

Beinmargsprøvetaking
Beinmargsprøve fra hoftekammen (crista iliaca posterior superior)
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Ved mistanke om beinmargssykdom tas beinmargsprøve. Man kan da enten suge ut flytende beinmarg, eller ta ut en liten bit (biopsi). Sistnevnte krever en grovere nål, og gjøres oftest fra et utspring på bakre hoftekam (crista iliaca posterior). Hvis man bare skal suge ut flytende beinmarg, kan man gjøre dette fra brystbenet (manubrium eller sternum). Prosedyrene gjøres under lokalbedøvelse. Når man tar ut flytende beinmarg vil pasienten ofte få en sugfølelse, og når man tar biopsi vil man kunne kjenne et press mot hoftekammen.

Beinmargsprøvene kan analyseres på mange måter, avhengig av hva slags beinmargssykdom man mistenker. Farget beinmargsutstryk på objektglass analyseres i lysmikroskop av hematolog, mens histologi av biopsi bedømmes av patolog. Flytende beinmarg kan også analyseres med flowcytometri, samt diverse cytogenetiske og molekylærgenetiske metoder.

Flytende beinmarg har utseende og konsistens som blod med unntak av at den inneholder synlige korn. Disse kornene er beinmargsfragmenter med bloddannende vev, men inneholder normalt sett også noe fett. Bedømmelsen av disse brukes til å bestemme celleholdigheten i en beinmarg. Hvis alt fettet er fortrengt i disse fragmentene er det tegn på at det foreligger en proliferativ beinmargssykdom som for eksempel leukemi. Hvis det bare er fett i fragmentene, er det tegn på at beinmargen er tom for bloddannende vev, som ved aplastisk anemi.

Beinmarg og stamcelletransplantasjon

Flere beinmargssykdommer kan kureres med stamcelletransplantasjon. Tidligere var det mest vanlig å gjøre dette ved å ta flytende beinmarg fra hoftekammen til giver, som man deretter ga som infusjon intravenøst til pasienten. Nå er det mer vanlig å høste giver-stamcellene fra blodet. Begrepet beinmargstransplantasjon er derfor erstattet av stamcelletransplantasjon.

Stamcellene vil selv finne sin plass i beinmargen etter at de er infundert intravenøst. De gir så opphav til nye blodceller som stammer fra giveren. For at dette skal fungere må man først gi cellegift til pasienten for å «rydde plass» i beinmargen og for å hindre avstøtning av stamcellene.

Fortsatt høster man stamcellene fra beinmargen framfor blodet i enkelttilfeller. Dette gjelder hvis man ønsker å unngå transplantat-mot-vert-sykdom, engelsk: graft-versus-host disease (GHVD), for eksempel ved godartede beinmargssykdommer eller der man anser risikoen for tilbakefall av grunnsykdommen som liten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg