Avanse er (det prosentvise) pristillegget som legges på en bedrifts inntakskost. En bedrift må ha avanse for å få dekket sine indirekte kostnader og kunne få en fortjeneste.

Faktaboks

Uttale

avˈangse

Etymologi
fransk avance ‘forskudd’, avledet av avancer ‘gå framover’ (jamfør avansere)

Bedrifter som kjøper inn og videreselger ferdigvarer identifiserer inntakskost gjennom de direkte kostnadene. På egenproduserte varer vil det prinsipielt sett være de samme vurderingene. De direkte kostnadene danner grunnlag for beregning av inntakskost. Når indirekte kostnader legges til har vi definert selvkost. Deretter legges fortjenesten til.

Avanse regnes ut eksklusiv merverdiavgift (uten at MVA er lagt på prisen).

Eksempel: En klesbutikk har 50% avanse på sine herrefrakker. Inntakskost per frakk er kr. 800. Bedriftens utsalgspris er derfor kr. 1 200 + merverdiavgift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg