Myrrha

MYRRHA-reaktoren. Reaktoren er et europeisk pionerprosjekt som tar sikte på å realisere sammenkoplingen mellom en kjernereaktor og en partikkelakselerator for å etablere et akseleratordrevet system (ADS).

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Akseleratordrevet system er innen kjernefysikk en type underkritisk kjernereaktor som er utformet etter en idé av fysikeren Carlo Rubbia, der fisjon prosesseres uten at reaktorkjernen har oppnådd en kritisk tilstand. En reaktor bygget etter dette prinsippet kan brukes både for produksjon av elektrisk energi og for behandling av radioaktivt avfall.

Faktaboks

Også kjent som

ADS

Mens en ordinær kjernereaktor er avhengig av en kjedereaksjon som opprettholder seg selv, kan en underkritisk reaktor produsere fisjon uten at det er oppnådd kritikalitet. Dette skjer ved at den mottar nøytroner fra en ekstern kilde. I et akseleratordrevet system koples den underkritiske reaktoren til en partikkelakselerator som gjennom spallasjon produserer de ekstra nøytronene som er nødvendige.

Teknikken åpner for muligheten av å behandle radioaktivt avfall som inneholder langlivede transuraner, og forkorte tiden da dette avfallet må skjermes fra omgivelsene. Dette oppnås ved å la transuranene gjennomgå en såkalt transmutasjon med påfølgende fisjonering, hvorved transuranene omdannes til fisjonsprodukter med en vesentlig kortere levetid. Samtidig frigis energi som er nok til å drive både partikkelakseleratoren og for eksempel til produksjon av elektrisk energi.

Et akseleratordrevet system er tatt i bruk i den eksperimentelle reaktoren MYRRHA, som utvikles i regi av det europeiske forskningsprogrammet ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure). En prototyp av reaktoren er under utbygging i Belgia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg