Faktaboks

William Holman Hunt
Uttale
hʌnt
Født
1827
Død
1910
Jesus og de to Mariaene.

William Holman Hunt var en britisk maler, en av prerafaelittenes grunnleggere og mest typiske representanter. Han begynte som historiemaler, men viet seg snart bibelske motiver, som ble skildret med inngående naturalisme og historisk nøyaktighet.

Blant hans tidligste arbeider i denne stil var Jesus som barn i tempelet (1854–1860). For å kunne skildre begivenhetene i det rette miljøet reiste han i 1854 til Palestina. Blant de mest kjente er Flukten til Egypt og Dødens skygge (1873). Hunts mest berømte verk og typisk for hans didaktisk-moraliserende tendens er Verdens lys (1854, Keble College, Oxford), som viser den tornekronede himmelkongen med samvittighetens lykt i hånden idet han banker på syndens ugressdekkede dør til menneskehjertet.

Som teoretiker for den prerafaelittiske retning talte han dens sak i foredrag og artikler i Times og Contemporary Review. Han skrev også dens biografi, Pre-Raphaelitism and the Pre-Raphaelite Brotherhood (1905).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg