Wilco er et amerikansk band fra Chicago. De begynte som en forlengelse av countrybandet Uncle Tupelo, men forlot gradvis countryrocken til fordel for pop og kunstrock. Lederen, vokalisten og gitaristen Jeff Tweedy (født 1967) er en glimrende låtskriver med en følsom og sprukken stemme. Wilco er kjent som et meget bra liveband.

Etter Uncle Tupelos oppløsning våren 1994 dannet Tweedy bandet Wilco sammen med Uncle Tupelo-trommeslageren Ken Coomer, John Stirratt (bass, fele, piano) og Max Johnston (gitar, fele, mandolin, banjo). Navnet er hentet fra et uttrykk som flygere og flygeledere bruker, og står for «will comply». Debuten A.M. (1995; 12. plass i Norge) inneholder en god del rølpete countryrock i stil med Gram Parsons.

Utvidet med Jay Bennett (keyboards, gitar) ga Wilco ut det kritikerroste dobbeltalbumet Being There i 1996. Det ble sammenlignet med The Rolling StonesExile On Main Street, Big Star og annen 70-tallsrock. Så ble Johnston erstattet av Bob Egan, som spilte gitar og steelgitar på Mermaid Avenue (1998). Dette albumet var et samarbeid med Billy Bragg, som sammen med Wilco skrev melodier til Woody Guthries etterlatte tekster. Egan sluttet så, for å bli med i Blue Rodeo. Oppfølgeren Mermaid Avenue Vol. II kom i 2000. Tiloversblevne låter havnet på Mermaid Avenue Vol. III i 2012.

Wilco fikk også glimrende kritikk for popalbumet Summerteeth (1999; 5. plass i Norge), der melodiene er lystige og stemningsfulle og tekstene som vanlig mørke og indirekte. Så ble Coomer erstattet av Leroy Bach (keyboards, gitar) og Glenn Kotche (trommer). Det varierte albumet Yankee Hotel Foxtrot var ferdig innspilt i 2001, men en krangel med Wilcos plateselskap Reprise førte til at det først ble utgitt i april 2002 på Nonesuch Records. Dokumentaren I Am Trying To Break Your Heart (2003) handler om alt bråket.

Jay Bennett sluttet nå for å jobbe mer som studiomusiker. Han døde i 2009. Wilcos eksperimentelle og tidvis støyende album A Ghost Is Born (2004) nådde 8. plass i USA og 24. plass i Norge. Like etter sluttet Bach, og siden 2005 har Wilco bestått av Tweedy, Stirratt, Kotche, Mikael Jorgensen (keyboards), Pat Sansone (gitar, keyboards) og den anerkjente avantgarde-gitaristen Nels Cline. I 2005 kom Kicking Television: Live in Chicago, som ble etterfulgt av studioalbumene Sky Blue Sky i 2007, Wilco (The Album) i 2009 og The Whole Love (2011), som alle nådde Topp 15 i Norge og USA. De fulgte opp med Star Wars (2015), Schmilco (2016), Ode To Joy (2019) og Cruel Country (2022).

Jeff Tweedy har samtidig med sin karriere i Wilco også spilt i hobbybandene Golden Smog og Loose Fur. I 2002 kom hans musikk til filmen Chelsea Walls på plate. I 2014 ga han ut et album sammen med sønnen Spencer. De kalte seg Tweedy på Sukierae. Jeff Tweedys soloplate Together At Last kom i 2017. Året etter fulgte han opp med Warm og selvbiografien Let's Go (So We Can Get Back). I 2020 kom han med Love Is The King.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg