Faktaboks

Ungdomssymfonikerne

engelsk The Norwegian National Youth Orchestra

Ungdomssymfonikerne er et symfoniorkester som dannes av yngre musikere fra hele landet ved orkesterkurset på Elverum i juli–august hvert år. Orkesteret ble etablert i 1973. Det består av omlag 100 musikere og er Norges nasjonale ungdomsorkester.

Orkesteret er internasjonalt kjent som The Norwegian National Youth Orchestra.

Formålet med kursene er å gi opplæring i samspill (særlig orkesterspill) på et høyt nivå. Deltagerne får erfaring i å spille i et fullt utbygget symfoniorkester og i et tilsvarende repertoar. Ungdomssymfonikerne er den ledende rekrutteringsinstitusjonen for norske symfoniorkestre, og om lag halvparten av dagens profesjonelle orkestermusikere i Norge har spilt i Ungdomssymfonikerne.

Ungdomssymfonikerne utgjør hovedstammen i Festspillene i Elverum, og holder 7–10 konserter årlig. De har samarbeidet med berømte solister og dirigenter, og har gjestet festivaler i utlandet.

Kursene startet i 1973 etter initiativ av trompeteren Harry Kvebæk, kapellmester Karsten Andersen og fiolinisten Leif Jørgensen samt rektor Sigmund Moren ved Elverum folkehøgskole.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg