Tilsynsrådet for advokatvirksomhet er et offentlig organ som fører tilsyn med og kontroll av praktiserende advokater og rettshjelpere. Rådet gir også tillatelse til å utøve advokat- eller rettshjelpervirksomhet. Tilsynsrådet fører dessuten tilsyn med at advokater og rettshjelpere har stilt lovbestemt sikkerhet for sin virksomhet, at advokatregnskap er ført etter gjeldende lovregler, og at advokatvirksomhet er organisert etter reglene i domstolloven. Hvis Tilsynsrådet finner at en advokat eller rettshjelper har opptrådt i strid med reglene i domstolloven eller annen lov, kan det ilegge vedkommende en irettesettelse eller advarsel. Finner Tilsynsrådet at det bør treffes vedtak om tilbakekall eller suspensjon av advokatbevilling eller rettshjelptillatelse fremmer det forslag om det overfor Advokatbevillingsnemnden.

Advokater som utøver advokatvirksomhet i eget navn plikter å betale bidrag til Tilsynsrådet. Lovbestemmelser om Tilsynsrådet står i domstolloven av 13. august 1915 kap. 11, særlig § 225.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg