Theiste var en vidt forgrenet norsk adelsslekt med tilknytning til Vestlandet og Trøndelag. Sammenhengen mellom de forskjellige personene som benyttet navnet er vanskelig å klargjøre.

Faktaboks

Også kjent som

Teiste

En gren på Vestlandet stammer fra Oluf Theiste til Bjelland, hvis sønn Jon Olufssøn Theiste (død ca. 1555) til Bjelland var gift med Anna Hansdatter Kruckow (død 1606) til Kroken i Hafslo. Deres sønn, Oluf Theiste til Bjelland, var farfar til admiral Trond Theiste til Hananger på Lista, som igjen var far til Mogens Theiste (død 1670), slektens siste mann. Jon og Annas datter Karen ble gift med borgermester Anders Christenssøn i Bergen, og flere av deres etterkommere skrev seg Teiste. Anna Kruckow ble som enke gift med Anders Nilssøn Tornekrans. Deres sønn Jon Anderssøn Theiste (død 1607) overtok Kroken. Grener av slekten gikk tidlig over i bondestanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg