Stigespill

Stigespill. Når man kommer på et felt med en stige, følger man stigen oppover, og når man kommer på et felt med en slange, følger man slangen nedover.

Artikkelstart

Stigespill er et terningbasert brettspill hvor hensikten er å vinne ved å komme først i mål med sin brikke. Man følger en forhåndsbestemt sti av ruter fra nederst til øverst på brette. Er man heldig og lander på en rute hvor det står en stige, gir det en snarvei opp over flere rader til en ny rute. Hvis man derimot er uheldig, kan man havne på et felt som sender brikken flere rader og felter bakover. Siden spillet baserer seg bare på flaks (terninger) og ikke på taktikk, er det svært enkelt og passer godt for barn.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk snakes and ladders

Stigespillet stammer fra det indiske terningspillet Gyan Chauper, et flere tusen år gammelt spill fra Indusdalen. I Gyan Chauper var målet som i dagens stigespill å komme seg til toppen først, men vandringen var knyttet til hinduistisk, materiell frigjøring og selvrealisering; Moksha. Det gamle brettet likner svært mye på dagens stigespill, men her er det slanger som angir de stedene hvor man faller ned. Derfor heter spillet snakes and ladders på engelsk, og mange stigespill bruker fortsatt slanger for å vise hvor man faller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg