Månedsnormaler 1991-2020 Ytterøyane fyr

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Ytterøyane fyr for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Ytterøyane fyr
Lisens: CC BY 2.0
Månedsnormaler 1991-2020 Lærdal

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Lærdal IV for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Lærdal
Lisens: CC BY 2.0

De fremherskende luftstrømmene kommer fra vest og sørvest; de fleste vandrende lavtrykk og nedbørområder kommer også inn herfra. Om vinteren blåser imidlertid bakkevinden oftest ut fjorder og daler, dvs. fra østlig kant, mens det blåser fra sør–sørøst ved kysten. Om sommeren blåser det oftest fra nordvest (solgangsbris-effekt) ved kysten, lenger inne følger luftstrømmene fjorder og daler fra vest mot øst.

Ytre og midtre strøk har atskillig nedbør, årsnedbør 1500–3000 mm, til dels mer. Maksimum finnes gjerne 20–30 km fra kysten; det kuperte terrenget gjør at fordelingen blir svært ujevn. Skjermede indre fjordstrøk, bl.a. deler av Lærdal og Luster, har til dels under 500 mm.

Indre fjordstrøk og nærliggende daler har middeltemperaturer –3 til –6 °C i januar, som de fleste steder er årets kaldeste måned. Ved kysten er februar årets kaldeste måned med middeltemperaturer 1–2 °C. Her er august varmest med middeltemperatur ca. 14 °C, i indre strøk er det juli med 15–17 °C. Indre fjordstrøk har langt på vei rent innlandsklima. Den nordligste delen av kysten, særlig Stad, har relativt stor hyppighet av kuling og storm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Det bør vel nevnes i alle disse fylkesartiklene hvilken klimasone de tilhører. Enkelte fylker ligger vel også i flere klimasoner.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg