Faktaboks

Richard B. Wright
Født
4. mars 1937, Midland, Ontario, Canada
Død
7. februar 2017, Saint Catharines, Canada

Richard B. Wright var en canadisk romanforfatter.

Wright debuterte med barneboken Andrew Tolliver i 1965. Hans to første romaner for et voksent publikum var The Weekend Man (1970) og In the Middle of a Life (1973). Disse utga han mens han var forlagskonsulent for Macmillan Canada, og i begge møter leseren en middelaldrende mannlig hovedperson som strever med økonomiske og moralske dilemmaer.

I begynnelsen av 1970-tallet avbrøt Wright forlagskarrieren og begynte på studier i engelskspråklig litteratur ved Trent University. Han ble deretter ansatt som lærer i faget ved Ridley College i Ontario, der han virket til han gikk av med permisjon i 2001.

Wright fortsatte sin forfattergjerning ved siden av den akademiske karierren og utga flere romaner de neste ti-årene: Farthing's Fortunes (1976), Final Things (1980), The Teacher's Daughter (1982), Tourists (1984), Sunset Manor (1990) og The Age of Longing (1995).

Disse romanene fikk en god mottakelse hos kritikere, men det var først med utgivelsen av bestselgeren Clara Callan i 2001 at Wright oppnådde bred anerkjennelse som forfatter. Hovedpersonen i boken er den sterke, men ensomme lærerinnen Clara som lever et vanskelig liv som enslig mor i en småby i Ontario. Handlingen utspiller seg på midten av 1930-tallet med økonomisk depresjon og fascismens framvekst i Europa som bakteppe. Boken gjengir brevveksling mellom Clara, hennes søster Nora, som gjør radiokarriere i New York og en lesbisk venninne, bare avbrutt av Claras dagboksnotater som på interessant vis setter de brevene hun skriver i et nytt lys. For Clara Callan mottok Wright både The Governor General's Award og The Scotiabank Giller Prize, Canadas to mest prestisjefylte litterære priser; før ham var det kun Michael Ondaatje med romanen Anil's Ghost som hadde vunnet begge disse prisene i samme år.

Wright fulgte opp suksessen med Clara Callan med to nye romaner. I den voldsfylte Adultery fra 2004 blir den mannlige hovedpersonen trukket inn i en drapssak etter at elskerinnen blir funnet myrdet, noe som setter både følelser og moral på prøve. I den tilbakeskuende October fra 2007 treffer hovedpersonen, den pensjonerte professoren James Hillier, på nytt en venn fra seksti år tilbake, et møte som fører til at han revurderer sitt nåtidige liv i lys av minner fra en fjern tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg