Real (som begrep i spanske fotballklubbers navn)

Artikkelstart

Flere av de spanske fotballklubbene inneholder ordet Real i ulike variasjoner i det offisielle klubbnavnet sitt, for eksempel Real Madrid og Real Sociedad, eller Real Club Deportivo La Coruña.

Real kan oversettes med kongelig, det vil si at disse klubbene er ”kongelige” og har tillatelse til å titulere seg slik, samt bruke kronen i klubblogoen. Denne praksisen stammer fra den lange regentperioden til kong Alfonso XIII, altså årene 1886-1931, og betyr helt enkelt at spanske klubber kunne tituleres Real mot at kongen ble gjort til ærespresident i klubben. Dette forutsatte opprinnelig at noen andre kriterier var oppfylt, som at de aktuelle klubbene måtte ha et visst minimumsantall medlemmer. I 1931 ble monarkiet erstattet med en republikk i Spania, og bruken av tittelen Real i klubbnavnene opphørte. I general Francos regime etter borgerkrigen (1936-1939) ble det igjen tillatt å tituleres Real.

Den foreløpig siste klubben som har fått tillatelse av det spanske kongehuset til å bruke Real i klubbnavnet er Tenerife-klubben Real Club Deportivo Gara, i anledning feiringen av dens hundreårsjubileum i 2012 (dette er også den eldste fotballklubben på Kanariøyene). Å ha en slik tillatelse er mer å regne som en offisiell anerkjennelse enn at det har særlig praktisk betydning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg