Faktaboks

Puy-de-Dôme
Uttale
pyˈidədˈåm
Departementet Puy-de-Dôme har fått navn fra fjellet Puy de Dôme, som er 1465 meter høyt og ligger vest for Clermont-Ferrand i regionen Auvergne-Rhône-Alpes.
.
Lisens: CC BY 4.0

Puy-de-Dôme er et departement i Frankrike, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Det strekker seg over et område på 7970 kvadratkilometer og har 653 742 innbyggere (2017). Hovedstad er Clermont-Ferrand.

Departementet ligger i nordenden av Massif central, et vulkansk fjellmassiv i det sentrale Frankrike. Klimaet er kjølig om vinteren, med ganske betydelige snømengder i høylandet; somrene er varme.

Langs den fruktbare Limagnesletta omkring elven Allier dyrkes hvete, sukkerbeter og frukt. Det drives også storfe- og sauehold og osteproduksjon. Departementet har mange kurbadesteder (mineralkilder) og stor turisttrafikk. Det finnes verksted-, gummivare- (Michelin) og tekstilindustri i departementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg