Faktaboks

Peter Henry Emerson
Uttale
ˈeməsən
Født
13. mai 1856, Sagua la Grande, Cuba
Død
12. mai 1936, Falmouth, Storbritannia
Emerson, Peter Henry (fotografi: Vintertjern)

Peter Henry Emerson. Vintertjern. Fotografi, 1888.

Av /KF-arkiv ※.

Peter Henry Emerson var en britisk fotograf, en av de første store forkjemperne for fotografi som en selvstendig kunstart. Han ble først kjent som en varm forsvarer for naturalistisk fotografi og talsmann for kunst basert på vitenskapelige prinsipper.

Emerson benyttet fotografiet som hjelpemiddel i et antropologisk studium av bønder og fiskere. Life and Landscape on the Norfolk Broads (1886) og Picture of East Anglian Life (1888) er viktige dokumentasjoner om livet på den engelske landsbygda mot slutten av 1800-tallet.

For Emerson var fotografiens naturtro gjengivelse av toner, lys og teksturer argumenter for mediets overlegenhet. Han var en innbitt motstander av samtidens sentimentale sjangerfotografier, ofte basert på sammensetning av flere opptak. I Naturalistic Photography (1889) skrev han blant annet at et fotografi ikke burde låne status ved å etterligne maleriske uttrykksformer. I The Death of Naturalistic Photography (1891) imøtegår han sin tidligere holdning at naturtro gjengivelse var ensbetydende med kunstnerisk uttrykk. Emersons synspunkter kom til å øve en sterk innflytelse på fotografiens billedmessige utvikling langt inn på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg