Det første «Perler for svin»-juleheftet, fra 2009.
Det første «Perler for svin»-juleheftet, fra 2009.
Av .

Perler for svin er en amerikansk tegneserie tegnet og forfattet av Stephan Pastis (f. 1968). Den ble lansert i 2000.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk Pearls Before Swine

Serien bygger delvis på Pastis' tidligere serie Rat. Hovedpersonene er den godhjertede, følsomme og naive Gris, den kyniske Rotte og den rasjonelle, men lett irritable Geit. Ellers finnes blant annet en gjeng krokodiller som jakter på sine naboer sebraene, men som alltid går i sine egne feller. En liten «vaktand» som tror det er krig og er utstyrt med gevær og hjelm hører også med.

Amerikanske National Cartoonist Society kåret Perler for svin til «beste avisserie» i 2003 og 2006, og nominerte Pastis til «cartoonist of the year» hvert år fra 2008 til 2012.

Perler for svin er også kontroversiell i opphavslandet USA, på grunn av en langt mer voksen humor enn det som er vanlig i lignende avisserier. Pastis vitser gjerne med banning, vold, sex, rusmidler og terrorisme. I Norge har ikke serien festet seg like sterkt, men den har gått som biserie i blader og også enkelte aviser. Den er samlet i totalt to album (2007–2008) og tre julehefter (2009–2011) på norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg