Ord i grenseland-prisen er en litteraturpris som gis årlig til en skjønnlitterær kvinnelig forfatter eller poet som er forfulgt, truet eller fengslet.

Prisen ble innstiftet av Ord i grenseland-festivalen i Fredrikstad i 2013, i anledning av at det var hundre år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Prisvinneren får prisen ”for å ha utfordret og satt spørsmålstegn ved religiøse, sosiale og kulturelle konvensjoner og skildre den kvinnelige erfaringen i et frihetsperspektiv”.

De som står bak prisen, er Fredrikstad blad, Litteraturhuset i Fredrikstad, Det kvinnelige leseselskap, Fredrikstad kommune og styret for litteraturfestivalen Ord i grenseland.

 I 2013 gikk prisen til den tyrkiske forfatteren Aslı Erdoğan, for ”i en like stilsikker som magisk og prosapoetisk stil har Aslı Erdoğan i kronikker, artikler og essays, og i romaner, fanget og gestaltet den kvinnelige erfaring i en verden av sosiale hierarkier, eksklusjoner, trusler og vold. Tross hatkampanjer rettet mot seg, risiko for å settes i fengsel og havne i landflyktighet, har Aslı Erdoğan gjennom årene stadig holdt fast ved sitt grunnleggende moralske engasjement. ”

År Prisvinner
2013 Aslı Erdoğan
2014 Asieh Amini
2015 Mirman Baheer
2016 Anzhelina Polonskaya

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.