Ord i grenseland-prisen er en litteraturpris som gis årlig til en skjønnlitterær kvinnelig forfatter eller poet som er forfulgt, truet eller fengslet.

Prisen ble innstiftet av Ord i grenseland-festivalen i Fredrikstad i 2013, i anledning av at det var hundre år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Prisvinneren får prisen ”for å ha utfordret og satt spørsmålstegn ved religiøse, sosiale og kulturelle konvensjoner og skildre den kvinnelige erfaringen i et frihetsperspektiv”.

De som står bak prisen, er Fredrikstad blad, Litteraturhuset i Fredrikstad, Det kvinnelige leseselskap, Fredrikstad kommune og styret for litteraturfestivalen Ord i grenseland.

 I 2013 gikk prisen til den tyrkiske forfatteren Aslı Erdoğan, for ”i en like stilsikker som magisk og prosapoetisk stil har Aslı Erdoğan i kronikker, artikler og essays, og i romaner, fanget og gestaltet den kvinnelige erfaring i en verden av sosiale hierarkier, eksklusjoner, trusler og vold. Tross hatkampanjer rettet mot seg, risiko for å settes i fengsel og havne i landflyktighet, har Aslı Erdoğan gjennom årene stadig holdt fast ved sitt grunnleggende moralske engasjement. ”

År Prisvinner
2013 Aslı Erdoğan
2014 Asieh Amini
2015 Mirman Baheer
2016 Anzhelina Polonskaya
2017 Gunel Movlud

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.