Faktaboks

Nils Malmros

Nils Sigurd Malmros

Født
5. oktober 1944, Århus, Danmark

Nils Malmros er en dansk filmregissør. Han har vært en av dansk films sentrale auteurer siden 1970-tallet og er kjent for en rekke dramafilmer, flere med selvbiografisk tilsnitt.

Debut

Han debuterte i 1973 med Lars Ole, 5C, og har siden laget flere bittersøte fortellinger fra skolemiljø, som Drenge (1977) og Kundskabens træ (1981).

Dramafilmer

I dramaet Skønheden og udyret (1983), som ble ble nominert til Gullbjørnen under Filmfestivalen i Berlin, skildret han et komplisert far/datter-forhold, mens Aarhus by Night (1989) er en selvbiografisk fremstilling av en ung, umoden regissørs første filminnspilling. Også Kærlighedens smerte (1992; Gullbjørnen-nominasjon), som skildrer en ung kvinne og hennes kamp med psykiske lidelser, fikk en god mottakelse.

Personlige erfaringer

Med Barbara (1997; Gullbjørnen-nominasjon) etter Jørgen-Frantz Jacobsens roman arbeidet han for første gang i et større, episk format. Filmen hadde Anneke von der Lippe i tittelrollen.

Hans senere filmer, som At kende sandheden, om oppveksten til hans egen far, den kjente nevrokirurgen Richard Malmros (spilt av Jens Albinus), og Sorg og Glæde (2013) henter igjen stoffet fra de personlige erfaringene.

Malmros' humanisme og hans blanding av humor og alvor kan bringe tankene hen på den franske nybølgen og særlig forbildet François Truffaut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg