Nattevakten

Kaptein Banning Cocqs kompani av Amsterdams skyttergilde, kjent som ‘Nattevakten’ fra 1642. Bildet viser kompaniets medlemmer i ferd med å stille opp, antagelig for å marsjere til skytebanen. Rijksmuseum, Nederland

Av .

Nattevakten er et maleri av Rembrandt som regnes som ett av verdens mest berømte kunstverk. Det ble malt i 1642 etter bestilling fra kaptein Banning Cocqs kompani av Amsterdams skyttergilde. Bildet viser kompaniets medlemmer i ferd med å stille opp, antagelig for å marsjere til skytebanen.

Etter at bildet ble renset i 1947, har det ikke lenger den mørke karakteren som skyldtes de mange fernisslagene, og som på 1700-tallet hadde ført til at man gav det den feilaktige betegnelsen Nattevakten.

Bildet, som er Rembrandts største (fem meter bredt etter beskjæring), er den største attraksjonen i Rijksmuseum i Amsterdam. Bildet ble i 1975 skåret opp og skadd av en museumsbesøkende. Det er nå restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg