Nansenmedaljen er en hederspris og fortjenstmedalje innstiftet i 1902 av Det Norske Videnskaps-Akademi for å hedre norske forskere eller forskere fast bosatt i Norge for vitenskapelige bidrag av internasjonal betydning. Prisen deles ut årlig og vanligvis i to kategorier – humaniora/samfunnsfag og realfag/medisin. Den ble første gang utdelt i 1903.

Faktaboks

Også kjent som

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning

Medaljen, som ble modellert av Gustav Vigeland i 1902, er utført i sølv med oppheng i kongeblått bånd med smale hvite striper på begge sider. Den ble første gang delt ut i 2003 og ble i 2007 anerkjent som offisiell norsk dekorasjon. Sammen med medaljen får mottakeren et pengebeløp (for tiden 150 000 kroner) og et diplom.

Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere (til 2002 kalt A/S Norsk Varekrigsforsikrings Fonds prisbelønning for yngre vitenskapsmenn), kan deles ut til forskere under 40 år. Prisen ble innstiftet i 1962 og består av et pengebeløp (for tiden 50 000 kroner) og et diplom.

Nansenprisen ble fram til 2002 også kalt Nansenmedaljen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg