Mosse Jørgensen

Mosse Jørgensen av Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Mosse Jørgensen var en norsk pedagog og skolereformator; cand.mag. Hun er mest kjent for å ha startet Forsøksgymnaset i Oslo, hvor hun arbeidet som rektor og lærer.

Som lærer og deltaker i norsk skoledebatt og gjennom praktiske skoleforsøk var Jørgensen en forgrunnsskikkelse i det pedagogiske miljøet i Norge. Hun var med og stiftet Forsøksgymnaset i Oslo i 1967 og var dets første rektor. Hun var også medstifter av organisasjonen Lære for livet i 1977. I 2000 stiftet hun organisasjonen Forum Ny Skole, som arbeider for å opprette pedagogisk alternative skoler til den offentlige grunnskolen på grunnlag av den tyske pedagogen Peter Petersens idéer (den såkalte Jena-planen). I 2004 startet hun Nyskolen i Oslo, som bygger sin pedagogikk på disse ideene, hvor fellesskap og individuell utvikling, medbestemmelse, aldersblandede grupper og fleksible faggrupper står sentralt.

Jørgensen skrev blant annet bøkene Kunsten å overleve med en tenåring i huset (1969), Fra skoleopprør til opprørsskole (1971), En nødvendig skole (1972), Hverandre (1981), Skoler jeg møtte (1997) og Ny skole – For lærelyst og livsglede (2005).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.