Mosse Jørgensen

Faktaboks

Mosse Jørgensen
eg. Margit
Født
3. januar 1921, Oslo
Død
30. juni 2009

Mosse Jørgensen

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Mosse Jørgensen var en norsk pedagog og skolereformator; cand.mag. Hun er mest kjent for å ha startet Forsøksgymnaset i Oslo, hvor hun arbeidet som rektor og lærer.

Som lærer og deltaker i norsk skoledebatt og gjennom praktiske skoleforsøk var Jørgensen en forgrunnsskikkelse i det pedagogiske miljøet i Norge. Hun var med og stiftet Forsøksgymnaset i Oslo i 1967 og var dets første rektor. Hun var også medstifter av organisasjonen Lære for livet i 1977. I 2000 stiftet hun organisasjonen Forum Ny Skole, som arbeider for å opprette pedagogisk alternative skoler til den offentlige grunnskolen på grunnlag av den tyske pedagogen Peter Petersens idéer (den såkalte Jena-planen). I 2004 startet hun Nyskolen i Oslo, som bygger sin pedagogikk på disse ideene, hvor fellesskap og individuell utvikling, medbestemmelse, aldersblandede grupper og fleksible faggrupper står sentralt.

Jørgensen skrev blant annet bøkene Kunsten å overleve med en tenåring i huset (1969), Fra skoleopprør til opprørsskole (1971), En nødvendig skole (1972), Hverandre (1981), Skoler jeg møtte (1997) og Ny skole – For lærelyst og livsglede (2005).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg