Mass Effect er en dataspillserie som foregår i en science fiction-setting. Spillene er actionrollespill hvor spilleren inntar rollen som en romsoldat. De er utviklet av den canadiske spillutvikleren BioWare.

Bakgrunnen for Mass Effect-serien er at menneskeheten har oppdaget avansert teknologi fra en utdødd rase på Mars, noe som har gjort at menneskene har gått gjennom en vitenskapelig revolusjon. De har blitt med i en galaktisk allianse med andre romvesener. I de tre første spillene i serien spiller man som Commander Shepard, som er en spesialsoldat i denne alliansen. Spilleren kan være enten en mannlig eller en kvinnelig versjon av Shepard.

Mass Effect-spillene har flere lag; på den ene siden er de skytespill, siden oppdrag ofte må utføres ved hjelp av våpenmakt. Men det finnes også flere rollespillelementer, som å modifisere våpen og velge evner. Dialog er også en omfattende del av spillene, og spilleren må selv velge hva spillfiguren skal si i ulike situasjoner. Valg som spilleren gjør, får konsekvenser senere i spillet, og hvis man tar vare på lagringsfilen, vil vil valgene man har gjort bli overført til senere spill i serien.

Spillene i Mass Effect-serien har stort sett blitt svært godt mottatt av både kritikere og spillere. Særlig historien og karaktergalleriet blir trukket fram som prisverdig. Slutten på Mass Effect 3 ble imidlertid sterkt kritisert av spillere, noe som til slutt førte til at utviklerne lagde en ny slutt. Også det fjerde spillet i serien, Mass Effect: Andromeda, fikk noe blandet mottakelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg