Mass Effect

Mass Effect er en dataspillserie som foregår i en science fiction-setting. Spillene er actionrollespill hvor spilleren inntar rollen til en romsoldat. De er utviklet av den canadiske spillutvikleren BioWare.

Historikk og innhold

Bakgrunnen for Mass Effect-serien er at menneskeheten har oppdaget avansert teknologi fra en utdødd rase på Mars, noe som har gjort at menneskene har gått gjennom en vitenskapelig revolusjon. De har blitt med i en galaktisk allianse med andre romvesener. I de tre første spillene i serien spiller man som Commander Shepard, som er en spesialsoldat i denne alliansen. Spilleren kan være enten en mannlig eller en kvinnelig versjon av Shepard.

Mass Effect-spillene har flere lag; På den ene siden er de skytespill, siden oppdrag ofte må utføres ved hjelp av våpenmakt. Men det finnes også flere rollespillelementer, som å modifisere våpen og velge evner. Dialog er også en omfattende del av spillene, og spilleren må selv velge hva spillfiguren skal si i ulike situasjoner. Valg som spilleren gjør, får konsekvenser senere i spillet, og hvis man tar vare på lagringsfilen, vil vil valgene man har gjort bli overført til senere spill i serien.

Etterspill

Spillene i Mass Effect-serien har stort sett blitt svært godt mottatt av både kritikere og spillere. Særlig historien og karaktergalleriet blir trukket fram som prisverdig. Mass Effect ble opprinnelig planlagt som en trilogi, men etter suksessen med de tre første spillene har også et fjerde spill, Mass Effect: Andromeda blitt utviklet.

Det har vært flere kontroverser rundt Mass Effect-spillene. Det første spillet vakte oppsikt med sine sexscener, siden det er mulig for spilleren å inngå romantiske forhold med enkelte figurer. Dette er også mulig med romvesener og figurer av samme kjønn som Shepard, noe som skapte oppslag i enkelte medier, særlig i USA.

Slutten på det siste spillet i serien, Mass Effect 3, ble også kritisert av mange spillere som forlanget at utviklerne endret på den. 18. september annonserte to av BioWares tre grunnleggere, Ray Muzyka og Greg Zeschuk, at de ville forlate selskapet for å jobbe med andre ting. Mange mener at spillernes voldsomme kritikk av selskapet, blant annet på grunn av slutten i Mass Effect 3, var en avgjørende grunn til at de betydningsfulle utviklerne forlot bransjen. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg