Mass Effect er en serie med science fiction actionrollespill, utviklet av den canadiske spillutvikleren BioWare. I Mass Effect-serien spiller man som romsoldaten Commander Shepard rundt år 2180. Shepard samler allierte til romskipet sitt i kampen mot en eldgammel mekanisk rase, kjent som The Reapers, som vil utslette alt intelligent liv i galaksen.

Bakgrunnen for Mass Effect-serien er at menneskeheten har oppdaget avansert teknologi fra en utdødd rase på mars, noe som har gjort at menneskene har gått gjennom en vitenskapelig revolusjon. De har blitt med i en galaktisk allianse med andre romvesener, og Commander Shepard er en spesialsoldat i denne alliansen. Spilleren kan være enten en mannlig eller en kvinnelig versjon av Shepard.

Mass Effect-spillene har flere lag; På den ene siden er de skytespill, siden oppdrag ofte må utføres ved hjelp av våpenmakt. Men det finnes også flere rollespillelementer, som å modifisere våpen og velge evner. Dialog er også en omfattende del av spillene, og spilleren må selv velge hva Shepard skal si i ulike situasjoner. Valg som spilleren gjør får konsekvenser senere i spillet, og hvis man tar vare på lagringsfilen vil vil valgene man har gjort bli overført til senere spill i serien.

Spillene i Mass Effect-serien har blitt svært godt mottatt av både kritikere og spillere. Særlig historien og karaktergalleriet blir trukket fram som prisverdig. Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange kopier som er blitt solgt, men det er rimelig å tro at serien har solgt flere millioner eksemplarer. Mass Effect ble opprinnelig planlagt som en trilogi, men etter suksessen med de tre første spillene har utviklerne kommet med sterke hint om flere spill i serien.

Det har vært flere kontroverser rundt Mass Effect-spillene. Det første spillet vakte oppsikt med dets sexscener, siden det er mulig for spilleren å inngå romantiske forhold med enkelte figurer. Dette er også mulig med romvesener og figurer av samme kjønn som Shepard, noe som skapte oppslag i enkelte medier, særlig i USA.

Slutten på det siste spillet i serien, Mass Effect 3, ble også kritisert av mange spillere som forlanget at utviklerne endret på den. 18. september annonserte to av BioWares tre grunnleggere, Ray Muzyka og Greg Zeschuk, at de ville forlate selskapet for å jobbe med andre ting. Mange mener at spillernes voldsomme kritikk av selskapet, blant annet på grunn av slutten i Mass Effect 3, var en avgjørende grunn til at de betydningsfulle utviklerne forlot bransjen. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.