Mass Effect

Artikkelstart

Mass Effect er en dataspillserie som foregår i en science fiction-setting. Spillene er actionrollespill hvor spilleren inntar rollen som en romsoldat. De er utviklet av den canadiske spillutvikleren BioWare.

Bakgrunnen for Mass Effect-serien er at menneskeheten har oppdaget avansert teknologi fra en utdødd rase på Mars, noe som har gjort at menneskene har gått gjennom en vitenskapelig revolusjon. De har blitt med i en galaktisk allianse med andre romvesener. I de tre første spillene i serien spiller man som Commander Shepard, som er en spesialsoldat i denne alliansen. Spilleren kan være enten en mannlig eller en kvinnelig versjon av Shepard.

Mass Effect-spillene har flere lag; på den ene siden er de skytespill, siden oppdrag ofte må utføres ved hjelp av våpenmakt. Men det finnes også flere rollespillelementer, som å modifisere våpen og velge evner. Dialog er også en omfattende del av spillene, og spilleren må selv velge hva spillfiguren skal si i ulike situasjoner. Valg som spilleren gjør, får konsekvenser senere i spillet, og hvis man tar vare på lagringsfilen, vil vil valgene man har gjort bli overført til senere spill i serien.

Spillene i Mass Effect-serien har stort sett blitt svært godt mottatt av både kritikere og spillere. Særlig historien og karaktergalleriet blir trukket fram som prisverdig. Slutten på Mass Effect 3 ble imidlertid sterkt kritisert av spillere, noe som til slutt førte til at utviklerne lagde en ny slutt. Også det fjerde spillet i serien, Mass Effect: Andromeda, fikk noe blandet mottakelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg