Faktaboks

Mark Monmonier
Født
2. februar 1943
Mark Monmonier
Mark Monmonier
Av /Pressfoto.

Mark Monmonier er en amerikansk geograf og kartograf, professor i geografi ved Syracuse University, New York. Han er kjent for en rekke populærvitenskapelige bøker som diskuterer sosiale og historiske aspekter ved kartografi og geografiske informasjonssystemer.

Hans mest kjente verk er How to Lie with Maps (1996), der han viser hvordan ulike projeksjoner og kartografiske teknikker kan brukes til å gi et tendensiøst bilde av verden. I Bushmanders & bullwinkles (2001) viser han hvordan elektroniske kart og folketellingsdata er (mis)brukt av de politiske partienes informasjonsbyråer til å vinne valg. From Squaw Tit to Whorehouse Meadow er en underholdende bok om hvordan stedsnavn gjenspeiler kulturelle fordommer og hvordan navnsetting gjennom tidene er brukt som et maktmiddel.

I Spying with Maps (2002) setter han et kritisk søkelys på den sterkt økende bruken av GPS-sporing av mennesker, dyr og kjøretøy, koblet sammen med geografiske informasjonssystemer og trådløs telefoni i det han kaller "the location-based services industry". I følge Monmonier kan summen av tiltak som hver for seg går i den gode saks tjeneste gjøre oss alle til innsatte i et Benthams panoptikon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg