Faktaboks

Margarethe von Trotta
Født
21. februar 1942, Berlin
Margarethe von Trotta
Margarethe von Trotta på den røde løperen for å presentere filmen Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen på den fjerde filmfestivalen i Roma, 21.10.2009.
Av /NTB Scanpix.

Margarethe von Trotta er en tysk filmregissør.

Hun vokste opp i Düsseldorf, innledet sin filmkarriere i 1967 som skuespiller, og arbeidet som manusforfatter fra 1971. Von Trotta debuterte som regissør i samarbeid med ektemannen Volker Schlöndorff med Der verlorene Ehre der Katharina Blum (Katharina Blums tapte ære, 1975), etter Heinrich Bölls roman. Filmen ble godt mottatt, og var med å skape interesse for tysk film internasjonalt.

I årene som fulgte regisserte hun en serie psykologiserende filmer hvor kvinneskjebner settes opp mot hverandre og mot den tyske samtiden, blant annet Heller Wahn (Vanviddets terskel, 1982), som skildrer vennskapet mellom en sterk og en avhengig kvinne. I Rosa Luxemburg (1985) hadde en intens Barbara Sukowa rollen som den kjente politiske aktivisten Rosa Luxemburg (1871–1919).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Margarethe von Trotta har lagd mange filmer etter 1985. Hennes nyeste film ("Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste") hadde premiere høsten 2023. Det dreier seg jo om en av de mest kjente kvinnelige filmregissørene internasjonalt, så kanskje artikkelen hadde fortjent en oppdatering?

svarte Ann-Sofi S. Emilsen

Hei, og takk for innspill. Du har helt rett i at artikkelen om von Trotta trenger en kraftig oppdatering, men filmskapere er en kategori vi ikke har prioritert i 2023. von Trotta er bare én av mange artikler innen film som burde vært oppdatert og utvidet, men som dessverre må vente en stund til. Vennlig hilsen Ann-Sofi

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg