Lucky Luke

Lucky Luke idet han trekker raskere enn sin egen skygge, tegnet av Maurice «Morris» de Bevère.

Av /NTB Scanpix ※.

Lucky Luke er en belgisk-fransk tegneserie. Det er en parodisk westernserie om en uovervinnelig cowboyhelt og en rekke komiske bipersoner; blant dem den stupide hunden Rattata (på fransk Rantanplan) som er blitt så populær at den har fått sin egen serie.

Faktaboks

Uttale
lˈʌki lu:k

Gullårene

Gullårene for serien startet i 1946 av Aldus Maurice de Bevère (Morris, 1923–2001), som siden tegnet serien, og som frem til 1955 også skrev manus. I årene fra 1955 til 1977 ble manus skrevet av René Goscinny, og de 38 albumene parhestene skapte regnes som de beste i serien. Det var her serien fant sin form; en finslipt miks av slepen humor, eventyr med historisk forankring og et av europeiske seriers morsomste bifigurgallerier.

Etter Morris

Etter Goscinnys død fortsatte Morris å tegne serien, etter manus av forskjellige forfattere. I 2004 overtok Hervé Darmenton (Achdé) som tegner og Laurent Gerra som forfatter, sistnevnte etterfulgt av Daniel Pennac og Tonino Benacquista i 2010. Siden 2016 har Julien Berjeaut, alias Jul, skrevet manus.

Fra 1971 til og med 2023 er det utgitt 84 Lucky Luke-album på norsk. I tillegg er det på fransk utgitt en rekke album om Rattata, de fleste også utgitt på norsk. Heftene er oversatt til 30 språk og har solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer verden over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg