Lucky Luke

Lucky Luke idet han trekker raskere enn sin egen skygge, tegnet av Maurice «Morris» de Bevère.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Lucky Luke er en belgisk-fransk tegneserie. Det er en parodisk westernserie om en uovervinnelig cowboyhelt og en rekke komiske bipersoner; blant dem den stupide hunden Rattata (på fransk Rantanplan) som er blitt så populær at den har fått sin egen serie.

Faktaboks

Uttale
lˈʌki lu:k

Gullårene

Gullårene for serien startet i 1946 av Aldus Maurice de Bevère (Morris, 1923–2001), som siden tegnet serien, og som frem til 1955 også skrev manus. I årene 1955–1977 ble manus skrevet av René Goscinny, og de 38 albumene parhestene skapte regnes som de beste i serien. Det var her serien fant sin form; en finslipt miks av slepen humor, eventyr med historisk forankring og et av europeiske seriers morsomste bifigurgallerier.

Etter Morris

Etter Goscinnys død fortsatte Morris å tegne serien, etter manus av forskjellige forfattere. I 2004 overtok Hervé Darmenton (Achdé) som tegner og Laurent Gerra som forfatter, sistnevnte etterfulgt av Daniel Pennac og Tonino Benacquista i 2010. Siden 2016 har Julien Berjeaut, alias Jul, skrevet manus.

Fra 1971 til og med 2021 er det utgitt 81 Lucky Luke-album på norsk. I tillegg er det på fransk utgitt 23 album om Rattata, de fleste også utgitt på norsk. Heftene er oversatt til 30 språk og har solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer verden over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg