Lucky Luke, belgisk-fransk tegneserie, en parodisk westernserie om en uovervinnelig cowboyhelt og en rekke komiske bipersoner; blant dem den stupide hunden Rattata (fr. Rantanplan) som er blitt så populær at den har fått sin egen serie.

Startet 1946 av Aldus Maurice de Bevère (Morris, 1923–2001), som siden tegnet serien, og som frem til 1955 også skrev manus. 1955–77 ble manus skrevet av René Goscinny, og de 38 albumene parhestene skapte regnes som de beste i serien. Det var her serien fant sin form; en finslipt miks av slepen humor, eventyr med historisk forankring og et av europeiske seriers morsomste bifigurgallerier. Etter Goscinnys død fortsatte Morris å tegne serien, etter manus av forskjellige forfattere. I 2004 overtok Hervé Darmenton (Achdé ) som tegner og Laurent Gerra som forfatter, sistnevnte etterfulgt av Daniel Pennac og Tonino Benacquista i 2010.

Det er inntil 2014 kommet 79 Lucky Luke- og Kid Lucky-album på fransk, hvorav de fleste er utgitt på norsk (siden 1971). I tillegg er det på fransk utgitt 23 album om Rattata, de fleste også utgitt på norsk. Heftene er oversatt til 30 språk og har solgt i mer enn 400 mill. verden over.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.