Faktaboks

Louis Ducos Du Hauron
Uttale
dykˈå dy årˈɔ
Født
1837
Død
1920
Agen, Frankrike

Louis Ducos du Haurons bilde av katedralen Saint-Caprais d'Agen i Frankrike ble tatt i 1877 og er et av hans mest gjengitte bilder.

Av .

Louis Ducos Du Hauron var en fransk vitenskapsmann som var pioner på fargefotografiens område. I boken Les couleurs en Photographie fra 1869 fremsatte han prinsippene for både additiv og subtraktiv fargesyntese. Siden pankromatisk fotomateriale ennå ikke var utviklet, ble den umiddelbare praktiske betydningen liten. Sammen med sin bror Alcide utgav han heftet Photographie des Couleurs i 1878 der praktiske metoder til fremstilling av fargefotografier ble utdypet.

I 1891 lanserte han anaglyfe stereoskopiske bilder på papir som den aller første. Han trykket to stereoskopiske opptatte bilder over hverandre i komplementære farger, rødt og blått, og oppnådde 3D-effekt ved å iaktta bildet gjennom glass med samme farge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg