Faktaboks

Kurt Maflin
Født
8. august 1983, London, England
Kurt Maflin
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kurt Maflin er en britisk-norsk snookerspiller som siden 2004 konkurrerer for Norge. I 2015 ble han den første norske snookerspilleren til å delta i VM, i 2020 den første nordmannen til å vinne en kampi VM. Ingen andre norske snookerspillere har klart noen av delene. Maflin er kjent for å være dyktig til å skåre høye poengsummer. Klarer man bragden å senke alle kulene på rad i ett parti, får man den maksimale summen: 147 poeng. Illustrerende nok er Maflin blant kun et tyvetalls spillere gjennom historien som har fått minst to 147-serier i profesjonelle konkurranser.

Main Tour

I 2000 fikk Kurt Maflin plass i Challenge Tour, den nest øverste internasjonale serien i snooker. Til sesongen 2001/2002 kvalifiserte han seg for første gang til den øverste internasjonale serien: Main Tour. Det ble med den ene sesongen grunnet svake resultater, men han var tilbake i 2003/2004-sesongen. Nok en gang var resultatene for dårlige til å beholde plassen. De neste årene var han nær å legge opp, men et sponsortilbud fikk ham til å fortsette. I 2006 ble Maflin amatørverdensmester i Jordan, et mesterskap der han vant 15 strake kamper. Til 2007/2008-sesongen var Maflin for tredje gang kvalifisert til Main Tour. De påfølgende sesongene fortsatte å gi variable resultater.

Fra 2010/2011 har Maflin spilt fast i Main Tour. I 2010 var han i en bilulykke som førte til at han måtte få operert inn en 15 centimeter lang metallplate med syv skruer i skulderen. Imponerende nok gjorde Maflin sin første 147-serie i juni samme år. Denne sesongen kvalifiserte han seg for første gang til en rankingturnering (en turnering som teller på verdensrankingen): China Open.

Flere gode resultater

I 2013/2014-sesongen klatret Maflin 30 plasser på verdensrankingen og avsluttet på en 34. plass. Et høydepunkt var da han slo verdenstoer Mark Selby i German Masters. Den påfølgende sesongen startet svakt, men i China Open 2015 vant Maflin mot Ali Carter, Mike Dunn, Robin Hull og Shaun Murphy. Da nådde han samtidig sin andre semifinale noensinne i en rankingturnering. I denne semifinalen møtte han igjen Mark Selby, da regjerende verdensmester, og tapte 6–3.

Første nordmann i VM

I VM-kvalifiseringen i 2015 var Maflin i god form og slo David Grace, Steve Davis og Fergal O'Brien. Den avgjørende kampen mot sistnevnte endte 10–9 til Maflin. Dermed nådde han verdensmesterskapet for første gang. Trekningen i første runde medførte nok et møte med regjerende verdensmester Mark Selby. Etter å ha ledet 9–8, tapte Maflin til slutt 10–9.

Første nordmann til å vinne VM-kamp

Maflin klarte igjen å ta seg til VM i 2020. Her ble han den første nordmannen til å vinne en VM-kamp i snooker, etter å ha slått Joe O'Connor 6–5 i første runde. Maflin var i form, og seieren ble etterfulgt av tre nye, mot henholdsvis Matthew Selt, David Gilbert og John Higgins. Åttendedelsfinalen mot sistnevnte var spesielt imponerende ettersom Higgins har vunnet verdensmesterskapet fire ganger og var regnet som kampens klare favoritt. At Storbritannia dominerer i snooker ser man også på rekorden Maflin da satte. Han ble den første europeeren utenfor De britiske øyer som nådde kvartfinale i VM. Forrige gang det skjedde var i 1988 med maltesiske Tony Drago. Til slutt ble Maflin utslått av Anthony McGill i kvartfinalen.

Annet

Kurt Maflin er født i England i 1983 og flyttet til Norge i 2003. Han giftet seg i 2013 med norske Anita Rizzuti, som også er dyktig i flere biljardgrener.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg