Libya, ørken

Oasen Mandara i Fezzanørkenen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Bortsett fra selve kystsonen og platåskråningene i nord, som har middelhavsklima med vinterregn, har Libya et steppe- og ørkenklima. Den årlige nedbør i Tripoli er litt over 350 mm, i Benghazi ca. 270 mm, mens al-Bayda ved Jabal al-Akhdar mottar ca. 480 mm. Nedbøren varierer imidlertid betydelig fra år til år.

Middeltemperaturen i den nordlige delen av landet er 12–14 °C for januar, i juli og august litt over 25 °C. I det midtre og sørlige Libya er klimaet mer kontinentalt, med høyere temperaturer og mindre nedbør. Det er her registrert midlere årsnedbør ned til ca. 2 mm. Middeltemperatur i januar er 10–12 °C, for sommermånedene litt over 30 °C. I disse tørre områdene er den daglige temperaturvariasjonen svært stor med maksimumstemperatur ofte opp i 40–50 °C. Om vinteren kan nattefrost forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg