Kjeveedderkopper er en familie av edderkopper med nærmere 1000 arter beskrevet over hele verden. I Norge er det påvist 13-14 arter, og de finnes stort sett over hele landet.

Kroppslengden varierer fra 3 til 15 millimeter. Det er stor variasjon i utseende mellom de ulike artene. Et særpreg for familien er de store, lange kjevene. Dessuten har sideleppene større lengde enn bredde. Beina er lange. Mange arter (spesielt slekten Tetragnatha) har langstrakt kropp.

Kjeveedderkoppene sitter gjerne i vegetasjonen med de lange beina utstrakt. Fangstnettet plasseres helst i høy vegetasjon nær vann. Der spinner de små hjulnett med et lite hull i midten. Nettet kan være orientert i en vinkel eller horisontalt. De tre artene vi har i slekten Pachygnatha spinner ikke fangstnett, men jakter på bakken.

Eksempler på norske arter

Kjelleredderkopp Meta menardi er en stor art, 10-15 millimeter . Den kan finnes over hele landet nord til Troms og har tilhold på mørke, fuktige steder, som kjellere, huler og tunneler. Voksne kan påtreffes gjennom hele året.

Gullrandkjeveedderkopp Tetragnatha extensa har en langstrakt kropp og måler 6-11 millimeter. Den kan finnes over hele landet fra begynnelsen av mai til midten av oktober. Man påtreffer den helst i vegetasjon nær vann eller i våtmarker.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg